Mensen kunnen echolocatie aanleren

Mensen kunnen hun omgeving zonder te kijken in kaart brengen door net als dolfijnen klikgeluidjes te maken en vervolgens te luisteren naar de echo’s. Dat hebben Spaanse wetenschappers vastgesteld.

De wetenschappers van de Autonome Universiteit van Madrid leerden bij wijze van experiment tien proefpersonen om hun omgeving doormiddel van echolocatie in kaart te brengen.

Ze onderzochten welk geluid mensen het beste kunnen gebruiken voor echolocatie en op welke manier de techniek het snelste onder de knie is te krijgen.

Uit de resultaten van de studie blijkt dat de zogenaamde palatale klik het meest effectieve geluid is voor echolocatie. Die klik komt tot stand door de tong tegen het harde verhemelte net achter de tanden aan te drukken en vervolgens snel naar achter te bewegen.

Vervormen

Volgens de onderzoekers kunnen ongetrainde mensen redelijk snel leren om echolocatie succesvol te gebruiken. Ze moeten dan bij wijze van oefening klikgeluiden maken, terwijl ze verschillende voorwerpen voor hun mond houden. Op die manier leren ze op welke manier het geluid vervormt door een object.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Acta Acustica united with Acustica.

Fietsen

Als je een paar weken lang twee uur per dag traint, kun je zonder te kijken inschatten of iemand een object voor je gezicht houdt, of niet”, zo verklaart hoofdonderzoeker Juan Antonio Martinez op nieuwssite Physorg. “En als je nog een paar weken langer oefent, kun je het verschil horen tussen bomen en muren.

Het is al langer bekend dat sommige blinde mensen gebruik maken van echolocatie om hun handicap te omzeilen. De bekendste is de Amerikaan Daniel Kish. Hij beheerst de techniek zelfs zo goed dat hij zonder hulp kan fietsen op de openbare weg (zie filmpje).

Donker

Volgens de Spaanse onderzoekers kan echolocatie echter ook bruikbaar zijn voor mensen die niet blind zijn. Zou je met de techniek kunnen ‘zien’ in het donker en zou het zelfs mogelijk zijn om aan de hand van de klikgeluidjes objecten te herkennen die in een afgesloten tas zitten.

Bron: nu.nl, 01/07/2009

Ook interessant om in dit verband eens te bekijken is volgende bijdrage die ik in maart van dit jaar op deze blog publiceerde in verband met het vermogen van ons gehoor om objecten in de ruimte te localiseren ... en het is nog "fun" ook !

Memedir, 05/07/2009

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maldek

Honing en Kaneel: De wonderlijke en vaak niet geziene genezende eigenschappen

Over het aardraster ...