Biomimicry : Geïnspireerd door de natuur !

Met de hete adem van de kredietcrisis in onze nek, is het verfrissend dat er naast alle mineur berichtgeving een lichtpuntje gloort in de vorm van een duurzame impuls voor onze tanende economie.

Biomimicry neemt de natuur als inspiratiebron en maatstaf voor innovatie, door intelligente natuurlijke processen te vertalen naar oplossingen voor problemen in onze alledaagse leefwereld.

Het woord Biomimicry is afgeleid van de Griekse termen bios (leven) en mimesis (imitatie). Bij Biomimicry - door sommigen ook wel Biomimetics, Bionics of Biotechniek genoemd - worden natuurlijke ecosystemen bestudeerd en relevante voorbeelden vertaald naar intelligente oplossingen voor nieuwe materialen, constructies, producten en gebouwen.

Meer recentelijk wordt Biomimicry ook ingezet voor productinnovatie.

In onderstaande video geeft Janine Benyus aan de hand van biomimicry, een paar voorbeelden van duurzame oplossingen die natuur ons biedt




En hier de link naar deze video op Youtube.

In 3,8 miljard jaar evolutie heeft de natuur haar eigen genereuze oplossingen gevonden voor vele vraagstukken en problemen. Laten wij daar als mens een voorbeeld aan nemen en onze eigen problematiek op een soortgelijke wijze structureel aanpakken. Laat de huidige kredietcrisis een start zijn om te werken aan een duurzame maatschappij. De natuur geeft zelf het goede voorbeeld!

Bron: www.biomimicryinstitute.org

Memedir, 01/06/2009

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maldek

Honing en Kaneel: De wonderlijke en vaak niet geziene genezende eigenschappen

Over het aardraster ...