Het einde van het olietijdperk: de kracht van de lokale gemeenschap

Daarstraks had ik nog een interessante discussie met een collega op mijn werk die me met hetvolgende statement aan het denken zette:
Hij zei: "Allemaal mooie ideeën maar ... geen praktisch model van aanpak ..."
Nou nou ... zo werkt bewustzijn eh ... het zet je aan het denken en dan komt de informatie die je zoekt als vanzelf ... heel spontaan naar je toe ...
Dit gewoon als voorafje voor wat volgt.

Transitiesteden- en dorpen ... mmmm ... nog nooit van gehoord?
Awel, ik ook niet tot ik als bij toeval terechtkwam bij een website rond een nieuw initiatief in het verlengde van de ideeën van The Zeitgeist Movement.
Tja, als je intensief informatie zoekt op internet komt het je soms in volle vaart en met veel enthousiasme toegesneld ... hi hi ... en natuurlijk een heel oprechte dank je wel aan mijn spirituele gidsen om mij hiernaar toe te leiden:



Het initiatief "Transition Towns" stelt zich tot doel de lokale gemeenschap voor te bereiden op de naderende oliecrisis (piekolie) en de gevolgen van klimaatverandering.

Gemotiveerde bewoners werken ter plekke aan een samenleving die niet meer afhankelijk is van fossiele brandstoffen.
Het idee van de transition towns komt uit Engeland, waar het aantal initiatieven sinds 2007 een hoge vlucht heeft genomen. Er zijn ondertussen tal van steden en dorpen waar burgers het heft in eigen handen hebben genomen om hun gemeenschap weerbaar te maken voor de onvermijdelijke gevolgen van energieschaarste en klimaatverandering.
De bedoeling van de initiatiefnemers achter Transitiesteden en -dorpen Vlaanderen is om het model van de Transition Towns ook in Vlaanderen voeten in de aarde te geven.
Dat begint ondertussen aardig te lukken, getuige de sterke lokale groepen van geïnteresseerden die met de inspirerende idee aan de slag gaan. Hun contactpersonen, webpagina's of sites vind je onder "lijst lokale initiatieven" op hun website.
Transitiesteden en -dorpen wil de transitie-idee verspreiden en startende lokale groepjes faciliteren. Eén van de manieren om dit proces te ondersteunen is hun website waarop allerlei materiaal beschikbaar gemaakt wordt voor wie met de idee van transtion towns wil gaan werken. Dit kan dankzij een uitgebreide pool van vrijwilligers die allerlei vertaal- en ondertitelwerk doen. Dat heeft, meestal in één of andere vorm van samenwerking met Transition Towns Nederland, ondertussen geresulteerd in vertalingen van de Basishandleiding, Het Transitiehandboek, Het Wezen van de Permacultuur, De Gids voor Gemeenschapsgeld (naast talloze kleinere stukjes) en in de Nederlandse ondertiteling van The Power of Community. How Cuba survived Peak Oil, The End of Suburbia, A Crude Awakening en A Farm for the Future.
En verder vind je op hun website ook transitienieuws uit Vlaanderen, met verslagjes over de voorbije inloopdagen, de boeklancering, de aandacht in de pers, lezingen of avonden over transitie, en een hoop leuke berichten ingestuurd vanuit de lokale transitie-initiatieven.
Er is ook een vormingsaanbod op poten gezet met onder andere inloopdagen (telkens een reeks van 2 dagen) voor mensen die met het ideeëngoed aan de slag willen. Bij die inloopdagen zijn ook mensen betrokken die in Vlaanderen al met een transitie-initiatief van start zijn gegaan.

Kortom, als jij ook gelooft dat de toekomst vele nieuwe kansen biedt, dan moet je zeker de website van Transitienetwerk Vlaanderen eens bezoeken.

Bij mij kriebelt het alleszins om aan dit prachtig initiatief mee te werken! Wie doet met me mee?

Memedir, 20 augustus 2009

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maldek

Honing en Kaneel: De wonderlijke en vaak niet geziene genezende eigenschappen

Over het aardraster ...