Turbulente tijden

Wij leven in turbulente tijden dezer dagen.
De economische en financiele crisis slaat genadeloos om zich heen en als individuele burger hebben we de neiging om dit alles te ondergaan in de overtuiging dat we er op ons ééntje, of zelfs met een kleine groep, toch niets tegen kunnen ondernemen om het tijd te laten keren.
We voelen ons machteloos. We hopen enkel dat de storm snel zal overwaaien.
Nochtans zijn we als "kleine" burger niet zo machteloos als we denken.
Ik ben er immers, samen met Ervin Laszlo in zijn boek "Het Chaospunt. De wereld op een tweesprong" van overtuigd dat we momenteel in een zogenaamd beslissingvenster verkeren waarin onze individuele keuze wel degelijk tot enorme veranderingen kan aanleiding geven.
Laszlo baseert zijn stelling op de zogenaamde vlindereffect-theorie die stelt dat in zo'n beslissingvenster zelfs de kleinste fluctuaties, zoals het klappen van de vleugels van een vlinder, enorme veranderingsprocessen kunnen teweeg brengen.

Ik citeer hierna een interessante passage op pagina 39 en 40 uit het hierboven vermeld boek van Laszlo:
"In perioden van betrekkelijke stabiliteit speelt het individuele bewustzijn geen beslissende rol in het gedrag van de samenleving, omdat een stabiel maatschappelijk systeem afwijkingen dempt en individuen met afwijkend gedrag isoleert. Als een samenleving echter aan de grens van haar stabiliteit is geraakt en chaotisch wordt, is zij hypergevoelig en reageert zelfs op heel geringe fluctuaties, zoals veranderingen in de waarden, overtuigingen, wereldbeelden en aspiraties van haar leden.
Momenteel beleven we een transformatieperiode met veel barensweeën waaruit een nieuwe wereld wordt geboren. Ons tijdsgewricht is van beslissende betekenis - een venster van ongekende vrijheid tot het kiezen van onze eigen lotsbestemming. In dit beslissingenvenster effenen kleine 'fluctuaties' - op zichzelf schijnbaar onbetekenende acties en initiatieven - de weg naar dat cruciale 'chaospunt' waarop de balans van de systemen naar deze of gene richting doorslaat. Dit is geen lukraak verlopend proces, maar het is evenmin vooraf bepaald. Het is een systeemproces dat zich gericht laat sturen.
Als consument, cliënt, belastingbetaler of kiezer en als deelgenoten in de openbare mening kunnen wij het soort fluctuaties - acties en initiatieven - teweegbrengen dat op het naderende omslagpunt de balans zal laten doorslaan naar vrede en duurzaamheid. Als we ons ervan bewust zijn dat deze macht ons is gegeven en we de wil en de wijsheid hebben die nodig zijn om haar uit te oefenen, worden wij meesters van ons eigen lot."

E. Laszlo, Het Chaospunt - De wereld op een tweesprong, Uitgeverij Ankh-Hermes bv, Deventer, 2006, pag. 39-40

Stop dus met te denken dat je machteloos bent.
Neem deel aan kleine initiatieven. Treed in discussie met anderen op diverse forums over de huidige crisis en begin met het bouwen van het draagvlak voor de wereld van morgen.

Eén van die initiatieven is The Zeitgeistmovement, een vrij recente mondiale beweging die de krijtlijnen uittekent voor een wereld-maatschappij, hierbij o.a. geinspireerd door de werken van de hedendaagse kunstenaar en futuroloog Jacques Fresco.

Het Venus Project is zo'n project waarin Jacques Fresco ons een glimp geeft van zijn ideeën voor de wereld van morgen.

Voel je dus niet machteloos. Wees niet zonder hoop. De toekomst glimlacht naar ons en wacht enkel op onze uitnodiging !

Memedir, 26 maart 2009

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maldek

Honing en Kaneel: De wonderlijke en vaak niet geziene genezende eigenschappen

Over het aardraster ...