Er zit muziek in de regenboog ...

Al ooit gehoord van de Fibonnacci-reeks?

Lees gerust verder want ik ga u verbazen !!!!

"Leonardo Fibonacci (1175 AD), een groot wiskundige uit de Middeleeuwen ontdekte de naar hem genoemde Fibonacci-reeks door de natuur te bestuderen.

Doordat hij de groei van een konijnenpopulatie en de groei van bladeren en bloemblaadjes bestudeerde, ontdekte hij een bepaalde mathematische volgorde in deze groei en die mathematische volgorde drukte hij uit in de zogenaamde Fibonacci-reeks.

De reeks is als volgt opgebouwd: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144 etc.

Elke getal in de reeks is de som van de twee vorige getallen beginnend met het getal 1.
De Fibonacci-reeks divergeert naar de Gulden snede wanneer we twee opeenvolgende getallen in de reeks op elkaar delen.

1/1 = 1
2/1 = 2,0
3/2 = 1,5
5/3 = 1,667
8/5 = 1,60
.
144/89 = 1,618

De Fibonacci-reeks divergeert dus naar het getal Phi (1,618...) maar bereikt haar nooit omdat het een irrationeel of transcendent getal is.

Fibonacci-spiralen en Gulden snede verhoudingen komen overal in het universum voor. De spiraal is de natuurlijke stromingsvorm van water wanneer het door het afvoerputje gaat. Het is ook de natuurlijke stromingsvorm van de lucht in tornado’s en orkanen.

Hieronder geef ik ook nog ander mooi voorbeeld van een Fibonacci-spiraal in de natuur, met name de Nautilusschelp die in ieder boek over Heilige Geometrie voorkomt."



"De Gulden Snede komt talloze malen voor in het menselijke lichaam, in de verhoudingen van de botten en de lengte van armen en benen bijvoorbeeld. De Gulden Snede is ook de verhouding van de afstand van de navel tot de teen en van de navel tot de kruin. Michelangelo heeft deze Gulden Snede mooi verborgen in zijn fresco op het plafond van de Sixtijnse Kapel te Rome."

Nu komt het verrassende ... er zit blijkbaar muziek en kleur in de Fibonnaci-reeks !!!

"De Fibonacci-reeks is de reeks die ons mooie harmonischen geeft in de muziek.
De diatonische toonladder is niet de enige toonladder, er zijn er nog veel meer en in werkelijkheid staat vandaag de dag ook geen enkele piano nog gestemd in de diatonische toonladder.
Maar de principiële relatie tussen de harmonischen in de muziek en de mathematische progressie van de Fibonacci-reeks bestaat echt.
Stel je voor dat we een piano gestemd hebben in de diatonische toonladder en dat we het klavier van deze piano uitgebreid hebben met toetsen om in 49 octaven te voorzien!
Dat zou een enorm grote piano worden waarvoor geen plek zou zijn in uw huiskamer!
Maar stelt u zich voor dat we echt op zo’n piano zouden kunnen spelen.
Wanneer we nu de noten in de laatste twee hoogste octaven, de toetsen die het verst aan de rechterkant van de piano liggen zouden bespelen, dan corresponderen de frequenties van deze noten met de kleuren van licht! Er komen zeven toetsen voor in deze hoogste octaaf en er zijn zeven primaire kleuren in het spectrum van licht, de zeven kleuren van de regenboog!
Dus de Fibonacci-reeks bepaalt niet alleen de verhoudingen van de harmonischen van het geluid maar ook die van het elektromagnetische spectrum van licht, het definieert de zeven kleuren van de regenboog!"

Gelezen uit het boek "Ontheemde zielen ontwaken. Een samengaan van wetenschap en spiritualiteit", geschreven door Jan Wicherinck.

En nu zou ik toch wel graag hebben dat jullie hieronder eens op het wow-knopje drukken, niet omwille van dit artikel, en zeker niet om mij want ik heb dit ook niet geschreven maar gewoon geciteerd uit het boek van Jan Wicherinck dat ik jullie allemaal van harte aanbeveel, maar gewoon ... wow ... hoe mooi zit deze werkelijkheid toch in elkaar !

Memedir, 31 maart 2009

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maldek

Honing en Kaneel: De wonderlijke en vaak niet geziene genezende eigenschappen

Over het aardraster ...