Ammoniak !

Net weeral gelezen op het net hoe de olie-industrie erin geslaagd is om ons gedurende decennia te bedotten !
Deze keer met zoiets doodgewoons als onze koelkast.
Jullie zullen wel weten dat een koelkast gekoeld wordt door middel van een warmtepomp, een systeem bestaande uit een gesloten circuit waarin een koelvloeistof circuleert die door een systeem van inkrimping/uitzetting warmte onttrekt aan de binnenkant van de koelkast om deze warmte dan af te geven aan de buitenkant (meestal de achterkant).
We weten allemaal dat deze koelvloeistof (die trouwens ook wordt gebruikt in airconditioning-systemen) FREON genaamd is en ... dat het ons een aardige duit uit onze portemonnee kost indien we dit moeten laten vervangen.
We weten ook dat FREON heel schadelijk is voor ons milieu !
FREON is namelijk een vloeistof die wordt gemaakt op basis van aardolie en het is zo goed als niet afbreekbaar.
Nochtans, zo lees ik, is reeds sedert het einde van de 19de eeuw bekend dat met evenveel succes een andere vloeistof evengoed kan aangewend worden, met name AMMONIAK !
Tot in de jaren dertig werd uitvoerig geexperimenteerd met warmtepompen op basis van AMMONIAK maar ... onderzoek is onder invloed van machtige olie-lobbyisten langzaam maar zeker in de vergeethoek geduwd.
Totaal onaanvaardbaar ... vind je ook niet ... nu zelfs blijkt dat ... AMMONIAK voor dit doel veel beter geschikt is dan FREON om de eenvoudige reden dat het kookpunt van AMMONIAK vier graden lager ligt dan FREON en hierdoor zou het temperatuurbereik (van koel naar warm) groter zijn dan bij FREON.
Bovendien is AMMONIAK ook vele malen milieuvriendelijker dan FREON.
Dus ... waar wachten we nog op ?

De inspiratie voor bovenstaand artikel vond ik hier.

Op volgende site vind je trouwens nog tal van andere informatie over alternatieve energie-opwekking en technologieën: www.peswiki.com.
Breng deze site zeker maar eens een bezoekje !

Memedir, 03/05/2009

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maldek

Honing en Kaneel: De wonderlijke en vaak niet geziene genezende eigenschappen

Over het aardraster ...