Supermodel voor de wereldeconomie

Wat wordt het nieuwe supermodel voor de wereldeconomie?

Onlangs vond ik onderstaande uitzending van het VPRO-programma 'Tegenlicht' op www.uitzendinggemist.nl dat op 23/02/2009 werd uitgezonden.

In deze documentaire gaat de maker op zoek naar het antwoord op de vraag welke modellen er bestaan met betrekking tot de toekomst van de wereldeconomie.

Hierna de info bij de betreffende uitzending:

"Het is niet meer genoeg het Amerikaanse neoliberale kapitalisme dood te verklaren. Wat gaat er in de loop van de 21ste eeuw voor in de plaats komen? Is er zoiets als een crisisproof economisch model? Komt er een nieuwe economische orde en is die nog wel mondiaal? Wat wordt de ideale relatie tussen markt en overheid? Kan het geldende paradigma (de vrije markt schept vanzelf evenwicht en welvaart voor iedereen) de prullenmand in en wat wordt dan het nieuwe? Welke regio van onze multipolaire wereld heeft het meest toekomstbestendige model? In de wereld van 2009 kun je deze fundamentele vragen niet meer alleen aan westerlingen stellen. Van over de hele wereld zijn prominente experts in hun vakgebied uitgenodigd om mee te denken en selecteerden zij vooral op nieuwe ideeën en een heldere toekomstvisie. Drie promotors pleiten voor drie economische modellen. Kishore Mahbubani verkondigt zijn geloof in het Azië-model. Wouter Bos bepleit de superieure waarden van het Europese model. En de Braziliaanse econoom Marcelo Neri looft de succes story van zijn land. De pleidooien werden vervolgens voorgelegd aan drie juryleden. Macro-econoom Willem Buiter van de London School of Economics ziet het Russisch of Singaporees model opkomen. De jonge analist van de geopolitiek Parag Khanna (New America Foundation) zet z'n kaarten op Europa. Amy Chua, globaliseringsexpert aan Yale University, wil de VS nog niet afschrijven en toont zich kritisch over de alternatieve modellen. Wat wordt het nieuwe supermodel voor de wereldeconomie? Regie: IJsbrand van Veelen."

Bron: www.uitzendinggemist.nl

En hier de link naar de betreffende documentaire.



Veel kijkgenot !

Memedir, 21/05/2009

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maldek

Honing en Kaneel: De wonderlijke en vaak niet geziene genezende eigenschappen

Over het aardraster ...